HTML

Karatnai Bodó Attila blogja

Nagyon sok félreértés és félremagyarázás van a magyarság dolgában! Jól körülhatárolható magyarellenes körök igen veszélyes vizekre tévedtek, már odáig eljutottak, hogy a magyarságot, a magyarság létét, mint "etnoszt" megkérdőjelezzék. Azt mondják és ezzel kapcsolatosan különösen a liberális sajtóorgánumokban egyre több publikáció jelenik meg, hogy "magyar az, aki magyar állampolgár. Magyar az, aki - a liberális identitás választás szabadságával élve - elhatározza, hogy etnikailag magyar." A FENÉT !

Friss topikok

Linkblog

KASTL Magyar Gimnázium-POSTUMUS 1957-2006-MAGYAR ÖRÖKSÉG

2010.10.26. 21:42 de Karatna

 

POSTUMUS 1957-2006

2010. júliusában a KASTL Magyar Gimnázium, hivatalos nevén, az Európai Magyar Gimnázium elnyerte a  MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJAT és október 22-én a Parlament Főrendi házának kupolatermében, több száz volt diák részvételével az intézmény félévszázados tevékenységének méltatásaként emlékülést tartottak.

 

A náci idők eltitkolt történelmi szennyesét a Kastl település Bencés-rendi erődítmény- kolostorában a magyarok gimnáziuma mosta tisztára. (1.)

Karatnai Bodó Attila

A magyarok gimnáziuma Kastl 1957- 2006

Az intézmény múltja

Bajorországban, Nürnberg és Regensburg között, a Lauterach patak völgyében, festői oberpfalzi környezetben, egy római kori szikla várerődre, a Castra Regia Castellumra épült 900 évvel ezelőtt az a bencés erődítmény-kolostor, amelyben egy gyászos történelmi korszak emigrációs múltjának következményeként született meg Nyugat-Európa egyetlen magyar kultúrára alapozott iskolája, a Kastl Magyar Gimnázium és Internátus. Ez a gimnázium, (az egykori, 1750 körül alapított bécsi Teresianumon kívül) az egyetlen magyar alapítású és irányítású  oktatási intézmény volt  az EU területén. A regényes sziklavár tornyai és bástyái őrt álltak csaknem az egész európai történelem fölött. A kastélyvár nem csupán a rómaiak nyugalmát őrizte a germánok betörése ellen, de a Karoling-korszakban láncszeme lett a birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi útját védő várhálózatnak, amely: Budán Aquincum, Bécsben Vindobona, valamint Regensburg és Nürnberg előterében a Castra Regia, vagyis a mi magyar gimnáziumunk.

A XI. század végén Luitgard, Diepold kastli őrgróf özvegye kolostorrá alakította a várat, majd a Bodeni-tó mellől új szellemű bencéseket telepített ide. Ennek a korszaknak ma is épségben álló megmaradt emléke a gyönyörű román vártemplom, és a ritka szép gótikus stílusban épült refectorium (ebédlő).

Itt minden négyzetméter történelem, a román stílus és a gótika csodálatos egysége. A táj nyugalmán a várhegy gótikus temploma őrködik. Belsejében méltósággal tárul elénk a középkor hangulata.

A Kastl vártemplomban alussza örök álmát, a magyar államalapító Árpád-házi királyokkal IV. Béla (1235-1270) révén vérrokon Wittelsbach bajor királyi és császári családból származó (Kaiser Ludwig) Lajos (1319) korán elhunyt leánygyermeke, a kis Anna hercegnő. A hercegnő mumifikált teste dacol az idő múlásával. A csendből és félhomályból szól hozzánk a múlt. Az ódon freskók, a kőbevésett ornamentika, a keresztek és bibliai jelenetek, a szobrok árnyai, a templomépítő ősi családok címerpajzsai a katedrálüveg átszűrődő fényében isteni nyugalmat árasztanak. Ez valóban idegenforgalmi látnivaló! - kiáltana fel egy turisztikai szakember. De itt nincsenek idegenek! Itt mindenki otthon volt de legalábbis mi magyarok, közel ötven éven keresztül.

A Kastl Gimnázium közel fél évszázad alatt több ezer diákot nevelt, oktatott, és sokat tett a magyar identitás megőrzéséért, de emellett igen hatékony kulturális-diplomáciai szerepet is betöltött.

A Kastl Gimnáziumban – öt kontinens húsz országából-- öt vallási felekezetből közel kétezer diák végezte tanulmányait.

·   Bezárásáig 12 országból, Magyarország 23

településéről és Németország 36 helységéből tanulnak diákok az iskolában.

·   A diákok 80%-a magyar vagy részben magyar identitású (Ungarn-deutsch), vagy magyar-francia, magyar-amerikai, magyar-spanyol, magyar-holland, stb. de még a messzi Koreából és Thaiföldről is voltak tanulók.

 

·   A végzett diákok 89 %-a felsőfokú végzettségre

   tett szert és egy részük jelentős pozícióba került.

   A végzettek között vannak diplomaták, valamint több száz orvos, mérnök jogász és gazdasági szakemberek és újságíró is. Rosemary A. Heredy, az USAFR ezredese, a következőket mondta: "Ilyen barátságot, összetartást az életben sehol nem tapasztaltam, mint itt, a Kastl Magyar Gimnáziumban".

A bolsevizmus elől menekült magyar emigráns értelmiség által létrehozott Magyar Iskolaegyesület volt a történelmi megalkotója, életre hívója és mindenkori szellemi és erkölcsi irányítója a Kastl Európai Magyar Gimnáziumnak és Internátusnak. Ez az intézmény gyakorlatilag a nyugat-európai és tengerentúli szórvány­magyar­ság egyik szellemi bástyája volt, a Magyarországon uralkodó bolsevista terrorral szemben. 

Ez az iskola a határokon átívelő magyar szellemi kultúrához tartozik, annak egyik  intézményesített formája és a magyar nép emigrációs történetének elidegeníthetetlen része" - áll abban a védnökségi nyilatkozatban, amelyet védnökeink,

  • az 56-os Országos Szövetség, a
  • Volt Magyar Politikai Foglyok Világszövetsége (VMPSZVSZ),
  • a Magyar Politikai Elítéltek Közössége (PEK),
  • a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ),
  • és a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB)

tettek közzé

a Pán-Európai Unió, a Batthyány és Széchenyi- kör, a Magyarok Világszövetsége, a Szent László Szövetség, a Közép-Európa Club Pannónia (KEP) teljes egyetértése mellett.

Ez a gimnázium volt az (az egykori, 1750 körül alapított bécsi Teresianumon kívül)  egyetlen magyar alapítású és irányítású, oktatási intézmény az EU területén 2006-ig . A gimnáziumot fél évszázadon keresztül a Magyar Iskolaegyesület (Ungarischer Schulverein e.V) irányította. A gimnáziumot több kiemelkedő személyiség látogatta meg. Mindszenty József bíborosnak szívügye volt iskolánk és támogatását alapítvánnyal erősítette meg.

Habsburg Ottó is a rendszeres látogatók közé tartozott. A magyarországi színjátszás egyik nagy alakja, Sinkovics Imre boldog szívvel járta be a magyar oktatás ezen "legnyugatibb szellemi erődjét"

Az elbukott magyar forradalomnak és szabadságharcnak, a volt nyugati magyar emigrációnak az élő szimbóluma volt ez az iskola, amely a világ megannyi részére szétszóródott magyarok és a magyar kultúrához kötődő emberek nevelési-oktatási intézménye volt. Az iskola nemcsak oktatási intézmény, hanem a az 1956-os szabadságharc emlék- és találkozóhelye is volt. A Kádár-rendszer szemében mindig szálka, a magyarellenes nemzetközi körök számára pedig nemkívánatos, felszámolandó volt a Kastl Európai Magyar Gimnázium.

A bolsevizmus megbukott, viszont azok az erők, amelyek mindent gyűlölnek és mindenre féltékenyek, ami - magyar vagy nemzeti hagyományokat ápol - azok megalapításától egészen bezárásáig  munkálkodtak. Hol erőszakkal, hol alattomos hízelkedéssel, a magyar közösségek egymás ellen való kijátszásával, vagy a befogadó bajor állam politikai tényezőinek negatív befolyásolásával próbálták az iskolát fölszámolni, vagy olyan helyzetet kialakítani, amelyben a magyarokra hivatkozással, magyarok nélkül és magyarok ellenében lehet dönteni. Ugrásra készen álltak azok, akik a magyarság által kialakított iskolaépületért több százezer márka bérleti díjat is fizettek volna. Ezek azzal sem törődtek, hogy magyar emigránsok márkáinak sokaságából, számos hagyatékból, az évek alatt összegyűlt több millió márkából vált olyanná az iskola, amilyen.

Voltak olyan - a magyar kulturális közösséghez nem tartozó csoportok -,  akik e nagy hagyományokkal rendelkező intézményből: csökkent teljesítőképességűek iskoláját (a nagyobb állami támogatás elnyerése miatt) vagy közép-kelet-európai szláv kultúrák és nyelvek  iskoláját (román, szlovák, szerb-horvát) és valamiféle intellektuális rafinériával megfogalmazott "Találkozások iskoláját" (Begegnungsschule) akartak fabrikálni, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a gimnázium múltját, magyar kulturális jellegét elsorvasszák, és végül felszámolják.

Az iskola múltja, valamint az itt tanuló gyerekek családi háttere miatt is az 1989 évi magyarországi rendszerváltásig: mind a Magyar Népköztársaság, mind pedig a román, csehszlovák, szovjet, stb. "kommunista" országok hírszerzése, annak konspiratív hálózata, jelentős figyelmet fordított a magyar emigránsok iskolájára. Az iskola működésének közel fél évszázada alatt ezek a szervezetek több száz oldalas anyagban (dokumentációk, jelentések stb.) foglalkoztak a kastli magyar iskolával.

Ezek feldolgozása igen érdekfeszítő és ugyanakkor sürgős feladat.

Az iskolával, annak titkosszolgálati megfigyeléseivel a BM  3/1-es, 3/2-es, de érintőlegesen a 3/3-as osztályai is foglalkoztak. Ezek az anyagok a Történeti Hivatal levéltárában (állambiztonsági  hivatalok levéltára) találhatók. Különösen a hidegháborús időkben, de még a politikai enyhülés időszakában is ezen szervezetek előszeretettel küldték és építették be "embereiket" az iskola oktatói karába és társadalmi irányításába. Az iskola, mint a nyugat-európai és tengerentúli magyar emigráció gyermekeinek tanintézménye, mindig is kiváló hírszerző és információs terepet jelentett. Itt mindig meg lehetett bújni, ezen hasznos információk szolgáltatói állami megbízóiktól közvetett és közvetlen támogatásokat és egyéb előnyöket élveztek. A bolsevizmus bukásával a katonai és polgári hírszerzés embereinek, a konspirációs hálózatok közvetett vagy közvetlen munkatársainak legnagyobb része megbízás nélkül maradt. Voltak és maradtak viszont olyanok, akik nemzetközi magyarellenes körök vagy állami szintről magyar érdekek érvényesítését akadályozó csoportokkal és ezeket finanszírozókkal a hátterükben, intellektuális módon "kulturális diverzánsként" kaptak megbízatásokat a magyar közösségek szétverésére. Ezek a személyek és jelenségek a magyar emigránsok közel fél évszázada működő iskolájánál is határozottan tetten érhetőek voltak.

 Folytatás következik a II. részben.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar náci díj attila de gimnázium örökség mult bodó kastl karatnai karatna

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarsagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr912401627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása