HTML

Karatnai Bodó Attila blogja

Nagyon sok félreértés és félremagyarázás van a magyarság dolgában! Jól körülhatárolható magyarellenes körök igen veszélyes vizekre tévedtek, már odáig eljutottak, hogy a magyarságot, a magyarság létét, mint "etnoszt" megkérdőjelezzék. Azt mondják és ezzel kapcsolatosan különösen a liberális sajtóorgánumokban egyre több publikáció jelenik meg, hogy "magyar az, aki magyar állampolgár. Magyar az, aki - a liberális identitás választás szabadságával élve - elhatározza, hogy etnikailag magyar." A FENÉT !

Friss topikok

Linkblog

Karatnai Bodók és a Könczei családok 18. századi vallásháborúja. Karatnai reformátusgyűlekezet születése.

2016.11.07. 00:12 de Karatna

A Bodó (és a Kun) família panasza megjárta az összes egyházi fórumot:
Az Méltoságos Deputatus Consistorialis Urakhoz, és az nemes Erdellyi és Partiumhéli Reforjmata] Eccl[ézsi]ak[na]k erdemes és hűséges Superintendensihez ugy a G[ene]ralis Szent Synodushoz eő Nagyságokhoz és eő k[e]gy[e]lmekhez mint kegyelmes jo Fautorihoz Lelki Atyaihoz és jo Uraihoz igen alazatos Instantiaja az Introscriptusok[na]k.
Meltosagos Deputatus Urak! Tisztelendő püspök Urunk! és Tisztelendő Szent G[ene]ralis Synodus! Bizodalmas lelki Atyáink ,s Fautorink! Keserves nagy bántodásunkkal és mar két úttal a' Szent G[ene]ralisra való fáradságunkat kívánt végünk[ne]k el éréséért alazatos Memorialisunk által kénszerítetünk lelkünk keserűségével ingeminalni: Mivel Fejér VfárJMegyei Karathnai Köntzei Gergely, Gábor és Elek Uraimék /: holott semmivel mi nálunknál nem nagyobb sem nem régibb N[e]m[e]s Emberek, a T[iszteletes] Praedicatornak is többet ,s annyit sem adnak Szolgálatyáért, mi 100 kalongya búzát, ő k[e]gy[e] Imek tsak 80vant Szolgáltatván fizetéseül a Tjiszteletes] Pap[na]k :/ még is sem a' Szjent] Communiora való felmenetelben, sem a' Templombol való kijövetelben minket
Bodo és Kun Famílián lévő Nemeseket nem akarnak patiálni, hogy egy gradusban Secundum aetatem progredialhassunk eő k[e]gy[e]l[mek] kel Sőt Jobbágyokkal fegyveres kézzel minket megtámadván a' Cinterem előtt az ország uttyán, Húsvét első napján, mikor a' Communiorol kijönénk, meszszünnen circiter tíz tizenkét kerteket meg hágdosván jövének előnkben, ,s irtózatos potentiakat patráltak, amelyért még in Afnnjo 1743. 11. Julij emanált Deliberatum Vigorával, midőn eő k[e]gy[e]lmek aggraváltatnának, tecczett a' VfenerabilisJ Kézdi Tractus eleibe promoveálni eő k[e]gy[e]lmek[ne]k, és Partialison Cajusjajok cédáit az honnan is promoveálták a' Kjézdi] Sz[ent] Communitásra, Communitásrol Generalisra; mely celebraltatott Kükiillőváron in Afnnjo 1743. 2[secun]da post Trinitatis. De onnan rejicialtatott volt a' Kezdi VfenerabilisJ Tractus eleibe, és a Tiszfteletes] VfenerabilisJ Tractus másodszor is revidealta, és Praetensiojokat adjudicalta, mivel nem tsak Praecedentis, hanem a' mi nemes regi szabadságunkfnajk meg romlása is forog ebben: mivel taszigálódtak a Templomban, és a Szent hellyet Isteni szolgálat alatt így prophanaltak, mellyből továbbá még nagyobb gonosz következik; mert hogy jussunkból evertáltassunk, azt senki barátságáért meg nem engedhetjük. Accedál az is, hogy a' Partialison admonealtattak eő kfejgyfejlmek, hogy a VfenerabilisJ Communitáson ezen Causának detensiojara eő kfejgyfejlmek compareállyanak, de azt eő kfejgyfejlmek posthabeálván nem Comparealtak; a honnét is admonealtattak, hogy itt a jelen való Gfenejralis Szfent] Synoduson megjelenjenek ugyan eő kfejgyfejlmek, de minekelőtte eljőve volna a Kézdi Series rend szerint, annakelőtte eő k[e]gy[e]lmek hoc titulo et colore informálták a Szent Generalist, hogy mi tsak praecedentiát keresünk et per hoc non esset praesentis fori: de a' mint felly ebb is mondok, nem praecedentiat keresünk, hanem Decebtiat és potetntiat, az ap[osto]l szava szerint: Omnia decenter et ordine fiant in Eccl[lesi]a, mellyre nézve, alazatoson instálunk a Szjent] Gjenejralis[na]k, ezen Causát assummalni, peremptorii Decidálni és a' Szjent] hellyen való Potentiariusokat érdemlett büntetéssel officialni méltóztassék, ne kénszeríttessünk fellyebb való Instantiákot fárasztani, és lelkünk esméreti ellen is extrema tentálni. Melly Istenes és Atyai reflexiójáért mi is fiúi engedelmességünket a' Szjent] Gjenejralishoz utolso csepp vérünkig el nem mulattyuk: maradván A Tiszt[e]l[e]t[e]s Szent Gjenejralis Synodusnak alazatos és engedelmes Szolgai a' Bodo és Kun Família közönségesen. (Megjegyezzük, hogy a földbirtokosnemes  Bodók nova donatiója 1583. IX. 25-én, Könezeiek címerlevele 1632. VI. 13-án kelt. MOL. F 1. Liber Regius Sigismundi Báthori. 111. (néhai fölbirtokos nemes Bodó Bernard és nemesTörök Erzsébet NOVA DONATIO). MOL. F 141. 3016/846. (Könczei Család címeres nemeslevele)

A Bodó és a Kun família panaszát a Karatnai Ev. Ref. Egyházközség irattárában található C., 3. jelzetű irat tartalmazza. A címzés és az első Resolutio az irat hátán olvasható, ahova a következőket is feljegyezték: Az Felső Torjai Templomtol Szakadásáról való resolutioja az Karatnai Ecc[lesi]anak A[nn]o 1744.
Az ügyet tárgyaló 1744-es nagybaconi zsinat a következő végzést hozta: Resolutio: Rejicialtatik az Instansok Causaja Cum tota sua Serie ac processibus az imminealt Gjenejralis Visitatiora, ott eligazíttatik. E Synodo Gjenejrali in Njagy] Baczon c[ele]b[ra]ta die 17. Junij Ajnno] 1744 per Joannem Pelsőtzi Sjynodi] Gjenejralis jurjatus] notjarius] mjanu] ajlienaj. A Generális Vizitáció döntése még 1744 nyarán megszületett: Resolutio: A Kjajratnai Reformata Ekklésia mely eddig a Felső Torjai Reformjata] Ekklesiának Filiaja volt; de mivel a Bodo és a Könczei famíliák között ollyan harag és gyűlölség uralkodik mely miatt a Bodo família a Könczei famíliával a Templomba nem járhat, a Bodo familiat a Könczei família kergeti, üldözi, öléssel fenyegeti, a' mint hogy Húsvét első napján mikor az Ur vacsorájáról kijöttenek a Bodo familiat meg támadta, és félő hogy ha egy Templomban járnak halális fog közöttök esni, erre nézve hogy valami gyilkosság közöttök ne essék és minden egy más között való gyűlölség el távoztassék, kívánnya a Szjent] Gjenejralis Visitajtijotol a Filialis Ekklesia hogy magok lakó helyekben Kjajratnán magok erejekkel Praedicatort tartsanak a mint hogy a Szjent] Visitajtijo Gjenejralis a Filialis Ekklésiának e jo igyekezetet látván megengedi és arra Szabadságot ád hogy Praedicatort magok Ekklesiájábjan] tarthassanak. Extradata e Sjancti] Gjenejrali Visitajtijone in Dálnok 23. Junij 1744 celebrjata] per Johjannem] Pelsőczi Sjancti] Synodi Gjenejralis Jurato Notar [io] m[anu] s[uum] P. Hf (42) (Jellemző, hogy mindezek ellenére a 18. század végétől kezdve számos Könczeit is a karatnai anyaegyházközség kebelében találunk de a karatnai Bodó család tagjai is felbukkannak a feltorjai gyülekezetben, és a két család fiataljai között rövid idővel a szakadás után is újabb házasságok köttettek .

HIVATKOZÁS:  nemes karatnai Bodó család részéről; ... Tiszteletes Püspök Urunk[na]k, és a Szent Generalis hiv Tagjainak bővséges ajándékokkal jutalmaztassa meg, és Fejenként állandó egésséges élettel szeresse. Miis a Karatnai Ujj Ekkl[ézsi]ának egyigyű Tagjai háládatossággal megköszönni el nem mulattyuk. A Szent Generálisnak Segítségét szívesen elvárván. {In Anno 1527 Bodo Ferencz Erdelji Püspök volt ugyan Bodo Ferentz in 1528 Erdelji generalis volt János Kiraljnak hadi generálissá. Bodo Ferentz és Bodo Mihály testvérek voltanak néhai Bodo Gáspár Fiai voltanak.) Resoluti o. A Szent Generalis ynodus, mind a Karatnai kitsin Ekkl[ézsiána] (127. olda;l Népi vallásosság a Kárpát-medencében 8. Konferencia Balatonfüreden, 2009. október 1-3. (Laczkó Dező Múzeum Veszprém, 2013)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarsagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6811938147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása